Monday, March 14, 2011

Peti odjel zatvora u Zagrebu


(ovako je bilo u 9 mjesecu 2009 godine)
Je odjel koji se zove „Odjel za dijagnostiku i programiranje“.To je odjel na koji dolaze svi zatvorenici iz cijele Hrvatske koji su osuđeni na kazne duže od 6 mjeseci.Bez obzira dali ste sami došli na izdržavanjekazne ili idete sa slobode.
Tu ostajete do 30 dana.Tako će vam reći kad dođete ali poznajem ljude koji su bili tu i preko 3 mjeseca.Uglavnom osuđeni na velike kazne.
Tu vas pregledaju doktori.Vade vam krv i urin.Slikaju za „album“ i uzimaju otiske.Slikaju pluća.Tu rješavate razne testove.Ispituju vas „pravnici“,socijalni radnici.
Na osnovu svega toga,Središnji ured uprave za zatvorski sustav donosi odluku u koji zatvor će vas poslati na dalje izdržavanje kazne.
Njihova odluka nema veze sa ičim što ste radili na ovom odjelu.Poslaće vas tamo gdje ima mjesta.Ali trebaju i ovi platu da zarade.
Testovi koje smo rjesavali su lagani.To su slike,geometrijske figure koje treba slagati. Skoro svi su vremenski ograniceni.Kao neki testovi inteligencije,ako ste ih nekad rjesavali.
Sobe na 5-om odjelu zatvora u Remetincu su velicine oko 12 m2.U mojoj sobi je nas bilo 8. U kutu je wc,odnosno 1.5 m2 prostora ogradjenog zidom.Zid nije do plafona,nego oko 1,70 m.Tako da covjek kada stoji u wc,vidi mu se glava.Vrata tog „WC-a“ su iz dva dijela,identicna onima iz kaubojskih filmova,kad se ulazi u neki salon. Sto znaci,da nemate 1 secunde privatnosti,cak ni kada obavljate veliku nuzdu. Na nas 8,u sobi je bilo samo 4 ormarica ili 4 kasete. Tako da su samo 4 covjeka svoje stvari cuvali u ormaricima,dok su ostali cuvali svoje stvari u crnim vrecama za smece.Ispod kreveta.
U sobi postoji zatvorski TV.Uglavnom to je skalamerija bez daljinskog,koji jedva i radi,cesto neradi pola dugmadi.Jos na sve to,nema antenu.Antenu smo napravili od konzerve Nes Cafe. Kabal neznam kako je nabavljen.Tako da svaka soba ima takvu antenu na prozoru.S tom antenom smo hvatali HRT,OTV. U sobi nismo imali ni jedan radio prijemnik. Tv program se gleda od 07 ujutro pa do 23h.Strazari kod sebe u kancelariji pale i gase struju u sobama.
Na sredini sobe se nalazi sto i oko njega 2 klupe.Nema stolica. Na jednu klupu mogu da sjednu 2-3 covjeka.Ostali sjede po krevetima dok jedu. Poslije jela,jedan zatvorenik (uglavnom pedofil ) ocisti sto. Ostali se bacaju po krevetima da se hrana slegne.
Sobu (celiju) smo cistili svaki dan.Mora se.Niko od nas to ne voli ,ali se mora.Ima nas 8 i jako bi zaudaralo kad nebi cistili svaki dan.
Ciscenje ide ovako.Najprije se klupe dignu na sto da ne smetaju.Takodje se izvuku sve crne vrece ispod kreveta i sve se stavi na krevete.Tako da sto manje stvari smeta. Onda se metlom pomete cijela soba.Poslije toga se naspe voda u lavor,uzme se dzoger i tako izdzogira cijela soba. Ne jako mokrom krpom. Wc se pere posebnim krpama i dzogerima. Pravilo je ostro sto se tice WC-a: svako mora za sobom da ocisti detaljno,i mora da vrsi nuzdu da drugi ne cuju i da ne smrdi. To je moguce jer voda u WC solji moze da se pusti i da jako tece dok god se vrsi nuzda. Jako neprijatna situacija ,ali covjek se navikne.
Inace cijeli zatvor u Remetincu izgleda jako tmurno i sivo. Cini vam se da ima milion hodnika,milion soba. Cini se ogroman kad ste tamo prvi put.
Kantina u Remetincu podsjeca na omanju prodavnicu.Ima frizidere i rafe i kasu. Izadjete sa kesom u ruci i racunom.Osjecate se slobodno. U kantinu se ide 2 puta sedmicno.Organizovano,pod pratnjom.Nekoliko soba odjednom.Napravi se kolona ispred kantine. Sta cemo,kad je to jedina prodavnica.


Prostor za setnju je veliki.Velicine 20 m x 60 m otprilike. To je dvoriste u sredini zatvora. Okruzeno je sa svih strana zgradama visine 3 sprata.Na vrhu zgrada se nalaze i zice kao u filmu. U tom dvoristu je izbetonirana staza po kojoj ljudi setaju.Uz stazu se nalaze 4 klupe kao u parku.Jako mnogo golubova bude u tom krugu kad nema setnji.Jer zatvorenici hrane golubove.
U toku setnje dozvoljeno je da setate s kim hocete,da stojite,da sjedite na klupi i da pricate s kim hocete.Zabranjeno je pricati sa zatvorenicima koji vas gledaju kroz prozore. Ali svi pricaju i sa njima.Cuvar koji nadgleda setnju,nemoze da vidi sve. Cuvar se nalazi na jednom otvorenom prozoru na trecem spratu i moze da bezbjedno gleda odozgo sve. Nepostovanje pravila na setnji dovodi do toga da vas vrate u sobu ili vam zabrane izlaziti na nekoliko narednih setnji.

No comments:

Post a Comment

.,

Namecheap.com - Cheap domain name registration, renewal and transfers - Free SSL Certificates - Web Hosting