Monday, March 14, 2011

Lose stvari zatvora u Sisku



·         Prenatrpanost .U zatvoru trenutno boravi oko 100 zatvorenika,iako je predvidjen kao istražni zatvor i namjenjen za smještaj oko 50 zatvorenika.U sobama veličine 10m2 je smješteno po 4 osobe.U 10 m2 je smješten mali wc,veličine 1m2 sa paravanom umjesto vrata.Samo 1m od wc-a je sto na kome se jede.U ćeliji su 4 kreveta na sprat,4 ormarica-kasete,2 stolice.Dali možete da zamislite tu gužvu u kojoj morate provesti godine?
Zakon kaže da svaki zatvorenik mora da ima najmanje 4 m2 prostora bez kreveta,a ja sam djelio 10m2 u kojima su bile sve ove gore navedene stvari i 4 odrasle osobe.
Kada se požalite sudu na uslove,dobijate jednostavan odgovor da su svi zatvori prenatrpani.Kako sad to?
Ako sam po zakonu osudjen ,onda bi trebalo da se isti zakon poštuje i kada meni odgovara.Tako dolazimo do zaključka da je prekršen zakon a da niko ne odgovara.Hm
Prenatrpanost zatvora je najveći problem zatvorskog sistema u zemljama bivše Yu.Prenatrpanost je uzrok čestih incidenata među zatvorenicima,tuča i verbalnih sukoba.Jednostavno nemozete se pomjeriti a da ne budete 50 cm od neke druge osobe.U tako malom prostoru mora doći do konflikta.

Po evropskim standardima,koke nosilje moraju imati 750 cm2 prostora.tj.25x30cm,a mi smo imali 2010 godine,u državi koja hoće da bude član Eu,2m2 po osobi.ili prostor za 3 koke nosilje. Ovo je primjer da uporedite evropske standarde R.Hrvatske koja će uskoro u EU,a zatvori su i sada takvi.Treba da to riješi priije ulaska.

Inače zgrada zatvora u Sisku u kojoj borave zatvorenici je mala.Sastoji se od prizemlja u kojem se nalaze 3 ćelije,kupatilo i na sredini hodnika biblioteka.Jedna soba je rezervisana za osamljenje i u njoj nema ništa.Na prvom spratu se nalazi 7 ćelija,od kojih 1 samica,ambulanta i sobica za dežurnog komandira.Na drugom spratu je 8  ćelija,od kojih 1 samica i sobica za dežurnog na tom odjelu.Inače na svakom spratu koji se zovu odjeli,dežura po 1 pravosudni policajac.Svaki sprat uključujući i prizemlje ima kolica za dijeljenje hrane.Ona su uvijek na hodniku.Takođe svaki sprat,uključujući prizemlje i prostor za šetnju ima po jednu telefonsku govornicu.Znači ukupno 4 govornice.
U prizemlju je smještena kupaonica.To je najveća soba u zatvoru. Oko 20 m2. Tu se nalaze 4 tuša i 4 lavaboa sa ogledalima.Ima i mala prostorijica u kojoj se nalazi ogroman bojler i wc šolja namijenjena čuvarima.Ta prostorijica se zaključava i ključ može dobiti samo redar,koji naveče čisti kupatilo,jer u toj sobici je crijevo sa kojim šprica cijelo kupatilo.Inače što se tiče kupatila,odlično se održava.Čisto je i odlično zagrijano preko zime.Voda za tuširanje je uglavnom odlično ugrijana.Samo radno angažovani zatvorenici,mogu da se tuširaju svaki dan.Ostali to mogu raditi 2 puta sedmično.

·         Nepostojanje prostora za rekreaciju i sportske aktivnosti
·         Nemože vam niko dostaviti cigarete prilikom posjete
·         Nemože vam niko donijeti ništa od hrane prilikom posjete
·         U zatvoru ne postoji frizer
·         Prekršajci i osuđeni na dugogodišnje kazne su smješteni skupa
·         Premali prostor za šetnju (oko 100 m2) (prostor ograđen žicom visokom 3m u kome u krug šeta po 20 ljudi.Ako mi ne vjerujete možete da dodjete do obližnje zgrade i da pogledate sa njenog krova.Inače ljudi iz te zgrade sa balkona nas posmatraju dok šetamo kao majmune u zološkom vrtu.Tako prostor za šetnju ne ispunjava ni osnovne bezbjednosne uslove .
·         Nepostojanje prostorija za otvorene posjete.Pošto se u ovom zatvoru nalaze i osobe koje izdržavaju i kazne od 20 godina,što je praktično nemoguće izdržati u ovim uslovima,potrebno je omogućiti otvorene posjete.Za one koji neznaju,otvorene posjete su posjete u posebno odvojenoj prostoriji,bez nadzora u kojoj možete imati sex sa ženom,curom itd.
I opet dolazimo na istu temu,kada uprava kaze da je to mali zatvor i da to nije predvidjeno,da je zatvor istražni i sl.Pa postavlja se onda pitanje:šta onda tu traže pravosnažno osudjene osobe ?!
Znači pošto su zatvori prenatrpani to je dovoljno da vlast nepoštuje zakon i da mogu da gledaju sebi kroz prste.Zašto onda po tome principu ne gledaju zatvorenicima kroz prste?
·         Premali prostor za posjete
Prostor za posjete je toliko mali da je to smiješno.Toliko je mali da se dešava da nemogu svi koji su došli u posjetu ni da dođu na red,nego čekaju na kapiji zatvora da bi na kraju bili obavješteni da je vrijeme za posjete isteklo.Šta ako je neko došao iz drugog grada ili iz druge države da posjeti nekoga? Poljubiće vrata.
Gužva u toj sobi je tolika da svako čuje šta pričate.Rame uz rame sjedite.

No comments:

Post a Comment

.,

Namecheap.com - Cheap domain name registration, renewal and transfers - Free SSL Certificates - Web Hosting