Thursday, March 17, 2011

Posjete doktora zatvoru u Sisku

Ako zelite da se prijavite kod doktora procedura je sledeca: Doktor dolazi 2x sedmicno.Mislim da je to bilo ponedjeljkom i srijedom. Vi morate dan prije,sto bi znacilo u nedjelju ili u utorak da napisete molbu doktoru da vas pozove.Molba se pise na specijalnom formularu u koji unesete ime i prezime,datum,broj odjela i sobe.Takodje unesete razlog.Najbolje je kao razlog unijeti:licni problemi. U tom slucaju ce vas sigurno zvati jer nezna tacno o cemu se radi.A nagadjati bas i nije mudro.Lakse je onda da vas pozove.A ako napisete neki mali problemcic mozda vas i ne pozove uopste.Tako ispunjen forumlar se ubaci u postansko sanduce koje se nalazi sa unutrasnje strane vrata u svakoj sobi.Navece kad komandir gasi svjetlo,on onda pokupi postu.Posta se ne kupi petkom jer dolazi vikend. Znaci kad se ispuni formular i ubaci u to sanduce (koje je inace od papira i koje su napravili zatvorenici),mozete ocekivati da ce vas sutra zvati doktor u ambulantu koja se nalazi na prvom spratu zatvora u Sisku.
Doktor je inace covjek koji radi u gradskoj bolnici,ali koji zaradi jos koju dnevnicu pride tako sto dodje 2 puta sedmicno u zatvor. Ima nekih 50-tak godina,procelav,sjeda brada i obavezno naocale.Izgleda kao i svaki doktor...
Sutradan,komandir dodje,prozove zatvorenika.Zatvorenik onda izadje iz celije,a komandir zakljuca celiju opet i u njegovoj pratnji odete do ambulante koja je par metara od celije u istoj zgradi.Ambulanta je sobicak,koji je opremljen kao i ambulanta bilo koja u gradu.Vaga za mjerenje tezine,ormar sa lijekovima.Obavezan sto za doktora,te odvojen sto za medicinsku sestru. Tu je i sto na kojem se vrse pregledi. Doktor je cesto u civilu i ne oblaci propisnu uniformu,dok je sestra propisno obucena u bijelu odoru. Onda doktor kaze da sjednete i pita u cemu je problem.Vi mu iznesete problem a on u vecini slucajeva vas slusa pomalo ili nimalo.Svi razgovori su povrsni i brzi.Sve se zavrsi za 5 minuta i on obicno propise neke tablete. Ili vam odobri tablete koje vi mislite da bi odgovarale.
Utisak koji sam stekao u nekoliko razgovora s njim (na srecu nisam bio bolestan) je da on to radi preko volje.Jedva vas i gleda a pita samo ono osnovno.Toliko da otalja posao. Cilj mu je da odradi sto prije i da pobjegne odatle.Tako da zaradi debelu dnevnicu za 15 minuta.
Posto vam propise neke tablete,kaze da mozete ici.Komandir vas sprovede u sobu i prozove nekog drugog ako ima jos prijavljenih iz te sobe ili odlazi u drugu sobu i proziva tamo one koji su se prijavili za doktora. Tablete koje vam je doktor propisao mozete ocekivati sutra jer sestri treba vremena da slozi terapiju.

No comments:

Post a Comment

.,

Namecheap.com - Cheap domain name registration, renewal and transfers - Free SSL Certificates - Web Hosting