Thursday, March 17, 2011

Zatvor u Doboju

Zatvor u Doboju je mali zatvor i smješten je u centru Doboja između zgrade suda i zgrade policije.Zgrada u kojoj su smješteni zatvorenici je je na dva sprata.Na gornjem spratu se nalaze ćelije u koje su smješteni pritvorenici,odnosno ljudi pod istragom.To su uglavnom male mračne jazbine,bez prozora,sa malim otvorom za vazduh.
U prizemlju su smješteni zatvorenici. Tu je 8 spavaonica + stacionar. Sobe su ogromne i u njih staje normalno oko 10 ljudi,ali je natrpano mnogo više.Soba broj 1 je prijemna soba i služi kao karantin.U prizemlju su još i 2 sobice u kojima sjede stražari,brijačnica,kuhinja,ambulanta,2 wc,kupatilo,trpezarija,kantina i 2 dnevna boravka.Jedan za pušače a drugi za nepušače.Svaki ima sto i stolice kao u školi i u svakom dnevnom boravku ima TV.I stari zatvorski šah.
Prostor za šetnju je oko 25x35 m otprilike.To je betonirani prostor smješten u sredini zatvora.Na šetnji se nalazi betonski sto za stoni tenis.Na sredini šetnje je česma sa pitkom vodom i limena garaža u kojoj je smješten agregat.
Svi hodnici „gledaju“na prostor za šetnju.
U spavaonicama nije dozvoljeno imati tv.Inače se spavaonice zaključavaju ogromnim ključem kao u doba Turaka,i tako su zaključane cijeli dan.Nema ležanja,tako da zatvorenici hodaju ko muve bez glave po hodnicima i na šetnji.Često kunjaju i spavaju po klupama na šetnji ili naslonjeni na stolove u dnevnom boravku.Ovde je to program rehabilitacije.
Lične stvari se drže u metalnim ormarićima,koji su visine oko 2 m.Ti ormarići se zovu kasete.Svaka kaseta se zaključava. Ali to ne vrijedi ništa jer svako može da otvori svačiju kasetu bez ključa.Tako da vam stvari nisu bezbjedne ni blizu.Krađe se dešavaju često ! Uglavnom se krade hrana,slatkiši,cigare!
Obroci se dijele u trpezariji.Ne velika soba u kojoj postoji traka kao u vojsci.Uzmete tacnu i onda redom:hljeb,pribor,obrok.Onda odlazite da sjednete za sto.Inače,trpezarija je veličine oko 50 m2.Stvara se gužva ispred vrata trpezarije prije svakog obroka.
Telefoniranje se obavlja putem jedne govornice koja se nalazi u sobi za posjete.Ta soba je izvan našeg dijela,tako da morate čekati u koloni dok vas prozovu,pa dok onim praistorijskim ključem otključa,pa zaključa.Ajoj,procedure da se telefonira.

Stražari su krajnje bahati.

(nastaviće se)

No comments:

Post a Comment

.,

Namecheap.com - Cheap domain name registration, renewal and transfers - Free SSL Certificates - Web Hosting